Blog

Op het blog van Food from the Hood houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl

‘Food from the Hood’ is gestart!

‘Duurzaam betekent dat het duur is? ‘ antwoord een leerling van het KWC in Culemborg. Dat kan zeker kloppen, in sommige gevallen is duurzaam inderdaad duurder.

Duurzaam is dat het van dicht bij komt, of zo’ zegt een andere leerling. En daar gaat het project ‘Food from the Hood’ over. Wat verder erg belangrijk is dat het niet alleen om eten uit de buurt gaat, maar ook om biologisch verbouwd voedsel van het seizoen.

Bij de stadsboerderij Caetshage hebben de leerlingen zelf geoogst en dat vonden ze spannend; want weet jij hoe je een tomaat, sperzieboon of wortel oogst? De jongens hebben de wortels uit de kleigrond geoogst. De meiden kozen liever voor het oogsten van komkommer, tomaat, en sperziebonen om hun handen schoon te houden. Ook weten de leerlingen nu gewassen te herkennen wat knap lastig is als je bijna nooit op het land te vinden bent.

Terug in het klaslokaal is er een smaaktest gedaan. Proef jij het verschil tussen biologische producten van de boerderij of uit de supermarkt en niet biologische producten? Goed nieuws want de leerlingen van het KWC  proefde verschil en vonden biologisch nog lekkerder ook!

Meer

Elke stem telt!

Heb je mee gedaan of ken je het project ‘Food from the Hood’? En vind je dat het een prijs verdient? Wij doen mee aan de Wereldprijs 2011 van de ASN Bank en jij kan op ons stemmen! Een prijs waar projecten aan mee doen die bijdragen aan een duurzamere wereld. De clips die worden gemaakt tijdens ‘Food from the Hood’ maken deel uit van een smaakmakende campagne, die eerlijk eten onder de aandacht brengt. Hopelijk gaan er steeds meer mensen door de zelfgemaakte clips duurzamer eten. 

Wij willen graag 3 minuten van je tijd inpikken om op ons te stemmen. Je moet je wel even registeren, maar dat is zo gebeurd. Klik hier en laat je stem horen.

Meer

Biologische stadsboerderij Caetshage, Culemborg

‘Het is leuk en mooi om te weten waar je eten vandaan komt. Bovendien zijn de producten verser dan vers en daardoor erg lekker en gezond!’  Dat zijn de woorden van de bezoekers aan de stadsboerderij Caetshage in Culemborg. Deze boerderij wordt door het Koningin Wilhelmina college en het ORS Lek en Linge tijdens het project Food From The Hood bezocht.

De boerderij ligt even buiten de oude kern van Culemborg, maar binnen de bebouwde kom. Een boerderij waarvoor de plannen zijn ontstaan toen de ecologische wijk Eva Lanxmeer vormkreeg, eind jaren '90. Het land is eigendom van de Gemeente Culemborg, en de boerderij is bedoeld voor alle Culemborgers. Het erf en de paden op de boerderij zijn overdag toegankelijk voor iedereen. Zo komt het boerenleven dichtbij de stadsbewoners! 

Sinds 2008 telen boer en boerin Todd en Boudien Philips hier biologische groenten, bloemen en fruit. Daarnaast houden ze schapen en een plaatselijke imker houdt er bijen. Ze verkopen hun produkten rechtstreeks aan inwoners van Culemborg via groenteabonnementen en losse verkoop in de boerderijwinkel, en aan de plaatselijke natuurvoedingswinkel en horeca.

Op de stadsboerderij Caetshage wordt niet alleen duurzaam voedsel geproduceerd. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd zoals een jaarlijks oogst feest en meewerken op het land voor vrijwilligers. Op de boerderij is ruimte voor jongeren om mee te werken op het land en het boerenleven te ervaren via school, buitenschoolse opvang en speciale educatieprogramma’s zoals Food From The Hood.

Kijk op de website voor meer informatie http://www.caetshage.org/

 

 

Meer

Biologische boerderij De Boterbloem, Amsterdam

De ecologische boerderij De Boterbloem zal bezocht worden door het Caland Lyceum te Amsterdam, tijdens hun deelname aan ‘Food From The Hood’.

De Boterbloem, gelegen in Amsterdam, is al sinds 1916 in het bezit van de familie Hoogendam. ‘De Boterbloem is een plek waar volwassenen en kinderen met eigen ogen kunnen zien hoe groente, fruit, graan en aardappelen groeien, zodat winkelproducten hun "anonimiteit" verliezen

In de erfwinkel zijn de producten van de boerderij verkrijgbaar. Je vindt er onder andere eigen knoflook, aubergines, prei en niet te vergeten de zoete honing van de imker. Naast de eigen producten van de boerderij kan je er andere biologische producten kopen als biologisch varkens- en geitenvlees van Ridammerhoeve, een biologisch-dynamische geitenboerderij, en op zaterdag vers biologisch brood van bakkerij Ahaus.

De Boterbloem bruist, naast het openstellen van de boerderij, gaan ze verschillende activiteiten organiseren, zoals een proeverij op kleine schaal waar biologische land- en tuinbouwproducten en biologische vlees geproefd kan worden. [AG2] Het uitgangspunt van de Boterbloem is op verantwoorde wijze voedsel verbouwen en de leuke kanten hiervan, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrarisch bedrijf te beleven.

Klik hier en ontdek wat er allemaal groeit op het land van De Boterbloem. 

Kijk voor meer informatie over de boerderij op www.deboterbloemamsterdam.nlMeer

Biologische boerderij Genneper Hoeve, Eindhoven

Eén van de boerderijen die tijdens het Food From The Hood project wordt bezocht is Genneper Hoeve. Een boerderij in het groen van de stad Eindhoven.

Genneper Hoeve is alles wat je bij een biologische boerderij voorstelt. Naast het mooie natuurgebied eromheen, loop je tussen dertig rondbonte melkkoeien, jongvee, kippen, varkens en niet te vergeten schapen. De weides met bloemen en akkers met graan, dragen bij aan een landelijke ervaring midden in de stad. De boerderij produceert koeienkaas, rund- kippen- en varkensvlees, eieren en eigen seizoensgroenten als tuinbonen en pompoenen.

Op de boerderij wordt je meegenomen in het leven van Boer Age Opdam en boerin Mirjam Matze. Je mag bijvoorbeeld meekijken in de kaasmakerij, in de kaasopslag, de stallen en je kan zien hoe de koeien worden gemolken. Je mag je handen uit de mouwen steken en de boer helpen met het verzamelen van eieren, het opruimen van de stallen en het voeren van de dieren.

In de boerderijwinkel zijn alle producten van de boerderij verkrijgbaar. Je kan kiezen tussen heerlijke kazen als brandnetel, fenegriek of komijn. Verse Genneper ham, rookvlees en ontbijtspek ontbreken ook niet in het assortiment. Verder liggen er eieren, aardappelen en seizoensproducten als tuinbonen, sperzieboontjes en pompoenen in de schappen. Ook streekproducten van collega boeren ‘Van Eigen Erf’, de stichting die biologische eten ‘direct van de boer’ uit eigen regio promoot, worden verkocht. Klik hier voor meer informatie over ‘Van Eigen Erf’ en hier voor een digitale rondleiding op de boerderij

Meer

Later Eerder